De ce calculatorul nu vede memoria RAM

RAM-ul este componenta cea mai importantă a unui computer, care, în plus, este mai rapid și mai ușor de actualizat. Funcționarea modulelor de memorie moderne este foarte simplă, astfel încât procesul de instalare a acestora se desfășoară adesea fără probleme, dar toate problemele sunt extrem de deranjante. Dacă au fost achiziționate mai multe module de memorie noi, dar computerul sau sistemul de operare nu le recunosc, atunci trebuie luate măsuri pentru identificarea cauzelor defecțiunii.

Primul pas: verificarea socketului

Instalarea memoriei în calculator nu este dificilă: trebuie să deschideti ambele cleme ale slotului de memorie, apoi asezati memoria. Presiunea de introducere va determina clips-urile să se blocheze la loc, dar de multe ori trebuie să fie împinse înapoi pe modulul de memorie DIMM. Dacă placa de memorie nu este strict perpendiculară pe conector și pe placa de bază sau dacă clemele nu reușesc să se fixeze exact, trebuie să scoateți memoria și să încercați să o reintroduceți.

Designul laptopului este în mod clar mai complicat. Dacă acesta oferă acces la conectorul de memorie (multe modele compacte noi nu ofera), atunci modulul de memorie este introdus într-un unghi și apoi împins în jos către carcasa laptopului până când se fixează. Chiar și o placă de memorie introdusă corect nu poate fi complet securizată; trebuie să se aplice o presiune suficientă asupra plăcii, dar astfel încât să se evite riscul de deteriorare a circuitului său electric.

Al doilea pas: verificarea compatibilității cu placa de bază

Modulele standard RAM pentru desktopuri și laptopuri sunt inserate într-o singură direcție. Plăcutele de memorie desktop și notebook nu sunt interschimbabile, iar generațiile diferite de memorie nu pot fi inserate într-un slot necorespunzător (este practic imposibil să inserați DDR3 într-o placă de bază cu suport DDR4).

Ocazional, chiar și un tip adecvat de memorie este incompatibil cu o anumită placă de bază. În ciuda acestui lucru, memoria mai rapidă (cu frecvență mai mare) poate funcționa bine pe placa de bază, care suportă doar o frecvență mai mică, doar ca memoria va funcționa mai lent.

Placa de baza are o cantitate maxima de memorie suportata. Numărul conectorilor variază de la doi la opt, însă majoritatea plăcilor de bază de dimensiuni mari sunt echipate cu patru. Aceasta înseamnă că o placă de bază cu o memorie RAM de maximum 16 GB și patru sloturi de memorie poate “lua la bord” nu mai mult de 4 GB în fiecare slot. Când introduceți un modul DIMM de 8 GB în slot, acest modul nu va fi detectat.

Ar trebui să verificați manualul placii de bază pentru a afla din caracteristicile sale tehnice tipul și cantitatea optimă de memorie RAM.

Pasul al treilea: diagnosticați cu Memtest86

Dacă după efectuarea acțiunilor de mai sus este încă neclar de ce nu a fost detectată memoria, atunci explicația ar putea să apară în defecțiunea plăcutei RAM. În Windows, există o utilitate încorporată Memtest86, pe care o puteți rula prin menținerea lui F8 când porniți calculatorul.

Dacă testul de memorie returnează erorile detectate, atunci modulul de memorie este probabil defect, adică trebuie să-l înlocuiți, să-l returnați la magazin sau la producător (în cazul în care perioada de garanție nu a expirat).

Pasul al patrulea: curățarea contactelor

Dacă memoria prezintă erori sau nu este detectată, merită verificată dacă mizeria s-a acumulat pe contacte și dacă acestea nu sunt deteriorate. Se recomandă curățarea contactelor cu o bucată de pânză de bumbac înmuiată în alcool izopropilic. Nu utilizați agenți de curățare convenționali, deoarece compușii chimici pe care aceștia ii conțin pot fi corozivi.

Va fi necesar să așteptați până la evaporarea finală a alcoolului și apoi să reexaminați contactele pentru prezența prafului și a fibrelor de bumbac pe ele. Dacă aveți la îndemână un cilindru de aer comprimat, ar trebui să utilizați impulsuri scurte pentru a sufla ambele laturi ale memoriei, apoi introduceți-o din nou în placa de bază și încercați să vedeti daca merge.

Etapa a cincea: testarea în alte sisteme

Chiar dacă diagnosticarea memoriei nu dă rezultate, problema poate fi mai grava. De vină ar putea fi placa de bază. Următoarele acțiuni nu pot fi luate în lipsa unor echipamente suplimentare. În acest caz, va trebui să cereți ajutorul prietenilor sau colegilor.

Încercați să obțineți un computer care poate funcționa cu aceleași cerințe de memorie ca ale dvs. (aceeași versiune a DDR și conectori care acceptă aceeași cantitate de memorie RAM). Apoi, mutați memoria potențial defectă în al doilea calculator și vedeți dacă apar aceleași simptome ale problemei. Dacă computerul detectează o nouă memorie în timpul procesului de încărcare, aceasta înseamnă că rădăcina erorii se află într-o altă parte a sistemului și nu în memorie.

Acum încercați din nou. Instalați un alt modul de memorie DIMM în computerul dvs. în același slot, după ce vă asigurați că acesta este compatibil cu placa de bază. Dacă computerul găsește memoria la pornire, înseamnă că vechiul modul de memorie s-a defectat si va trebui să îl schimbați.

Lasă un răspuns