Cum imi aleg uleiul pentru cele mai delicioase preparate?

Cum ar fi daca ne-am obisnui sa alternam uleiurile in bucatarie, pentru a ne bucura de beneficii minunate, dar si de cele mai spectaculoase savori? Ulei din samburi de struguri, de susan, de nuci, de in… fiecare are beneficiile sale nutritionale si savorile sale specifice.

Uleiul din samburi de struguri. Este foarte bogat in proprietati antioxidante datorita bogatiei sale in omega – 6, vitamina E si polifenoli.

Acest ulei are o textura foarte supla si este ideal pentru tot felul de emulsii sau sosuri, precum maioneza sau sosul aioli. Si datorita gustului sau neutru, te poate ajuta sa pastrezi intacta savoarea alimentelor- de mustar pentru maioneza sau de sofran pentru aioli.

Uleiul de in. Cu un nivel de peste 60% de omega 3, acest ulei este un aliat de pret pentru creier si pentru sistemul cardiovascular. In plus, are virtuti anti-inflamatorii minunate.

Gustul sau vegetal si plin de prospetime se acorda de minune cu tot felul de salate,dar si cu legumele verzi. Atentie insa, nu il poti folosi la prajit.

Uleiul de susan. Foarte bogat in acizi grasi omega 9 si omega 6, uleiul de susan se foloseste mai ales pentru oboseala nervoasa si pentru a tonifa rinichii sau un ficat lenes.

Este ideal pentru tempura sau gogosi deoarece poate suporta temperaturi chiar si peste 200 de grade. Dar este perfect si in marinate pentru un peste crud cu cel mai puternic si mai bun gust sau in vingrete, alaturi de citrice, pentru sparanghel si anghinare.

Uleiul de nuci. Foarte bogat in acizi grasi omega 3, dar si in acizi grasi polinesaturati. uleiul de nuci este ideal pentru a reduce nivelul de colesterol rau.

Este delicios alaturi de radacinoase- praz sau sfecla. Dar este delicios alaturi de otetul de xeres pentru cele mai delicioase vinegrete. Dar nu suporta temperaturile foarte ridicate.

Uleiul de masline are o multime de savori sau de arome- dulce, fructat verde sau fructat intens. Cel fructat verde se foloseste mai ales la rece, cel fructat intens la cald. In orice caz, este delicios in salate sau carpaccio. Pe langa faptul ca este foarte delicios, este extrem de sanatos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *