Ce este o viza Schengen?

Viza Schengen este un fel de trecere către țările Schengen. În 1995, în conformitate cu acordul semnat între ele, șapte țări europene: Spania, Portugalia, Germania, Franța, Țările de Jos, Belgia și Luxemburg au început să emită vize care să le permită persoanelor să călătorească în fiecare dintre aceste țări.

În 1997, Grecia și Italia s-au alăturat celor șapte, apoi Austria, iar pe 25 martie 2001 încă cinci țări: Norvegia, Islanda, Danemarca, Suedia și Finlanda. În 2007 s-au alăturat țările baltice (Lituania, Letonia și Estonia), apoi Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Republica Cehă și Malta. Din decembrie 2008, Elveția s-a alăturat acestora. În plus, viza Schengen deschide intrarea pe teritoriul statelor care au convenit asupra liberei circulații cu țările participante la acord. Acestea sunt state mici: Andorra, Monaco, Vatican, Liechtenstein și San Marino, precum și Groenlanda și Insulele Feroe. În total, pe lista țărilor din zona Schengen pentru 2019, există 26 de țări din UE.

După ce a primit viză pentru un anumit stat membru al Acordului Schengen, compatriotul nostru poate vizita oricare dintre țările listate fără nicio piedică (nu mai mult de 90 de zile într-o jumătate de an).

Cu toate acestea, există o condiție: trebuie să respectați regula primei intrări si anume puteți trece prima frontieră numai a țării în consulatul căreia ați obținut o viză Schengen.

O excepție poate fi numai mișcarea de tranzit. Dacă intenționați să vizitați mai multe țări din zona Schengen, atunci viza trebuie eliberată la ambasada țării în care veți petrece cel mai mult timp. În acest caz, se aplică și regula de prim intrare, dar există multe excepții față de cerințele diferitelor state, astfel încât tipul de viză și ordinea de intrare depind de lista specifică a țărilor vizitate. Pentru a obține o viză Schengen, este necesar un set specific de documente.

Pentru majoritatea tarilor, lista documentelor necesare obținerii unei vize Schengen este aceeasi:

1. Pașaport.

2. 2 fotografii color (dimensiune 3,5 × 4,5 cm).

3. Date personale.

4. O fotocopie a tuturor paginilor unui pașaport civil.

5. Certificat de angajare.

6. Garanții financiare – documente care confirmă disponibilitatea fondurilor.

7. Polița de asigurare medicală pentru călătorii în străinătate.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că fiecare țară are propriile reguli, cea mai “scrupuloasă” este Germania. Pentru a obține această viză va trebui să completați pachetul cu documente suplimentare. Puteți, bineînțeles, să încercați să pregătiți în mod independent toate documentele și să le depuneți la serviciul consular al ambasadei, dar este mai bine să transferați această sarcină pe umerii unei companii de călătorie fiabile. Amintiți-vă că singura instituție care deschide vizele este consulatul, iar toate celelalte companii vă pot ajuta doar în pregătirea și executarea lucrărilor.

Există multe mituri în legătură cu obținerea unei vize Schengen. De exemplu, o persoană cu un pașaport curat este aproape imposibil să o primească. Acest lucru nu este în întregime adevărat. Pur și simplu, lucrătorii consulatului tratează acești cetățeni cu o mare atenție.

Dacă ați avut probleme cu legea într-una din țările Schengen, va fi cel mai probabil să vi se refuze intrarea în restul țărilor din această zonă.

Trebuie să furnizați un certificat de la locul de muncă în care trebuie să specificați salariul lunar. Ar trebui să fie cel puțin 400 euro. Dacă salariul dvs. este mai mic, atunci trebuie să căutați opțiuni. De exemplu, cea mai apropiata ruda poate să vă sponsorizeze călătoria dvs. turistică (un document notarizat), iar apoi este furnizată o declarație de venit a sponsorului dvs.

Cel mai important lucru este să dovedești două lucruri consulatului: viabilitatea financiară și faptul că ești un turist respectabil și nu un potențial imigrant ilegal.

Dacă aveți o mașină, bunuri imobiliare, nu fiți leneși, faceți o copie a documentelor care confirmă proprietatea. De asemenea, asigurați-vă că ați pregătit un certificat dacă aveți un cont în orice bancă. Nu vă faceți griji, ambasada nu este poliția fiscală, nu este important cum ati câștigat banii, este important să ii aiveti. Dar cel mai important lucru este, probabil, acela de a avea resurse financiare suficiente pe durata șederii (la o rată de 35-50 de euro pe zi).

Dacă luăm în considerare toate detaliile și pregătim toate documentele necesare, toată Europa se va deschide pentru tine. Schengenul nu este o cortină de fier, trebuie doar să faci un mic efort.

Lasă un răspuns